5 februari 2024

Grip op Griep en verkoudheid

Blog: Grip op Griep en Verkoudheid – Tips voor een gezonde winter!

 

Met de winter in volle gang is het seizoen van griep en verkoudheid weer aangebroken. Geen paniek, maar het is wel goed om te weten wat je kunt doen om deze vervelende virussen te vermijden en hoe je snel weer op de been bent als je toch geveld wordt. In deze blog delen we wat handige informatie en tips voor een gezonde winter!

 

Wat zijn griep en verkoudheid?

Griep- en verkoudheidsklachten zijn herkenbaar aan een loopneus, keelpijn, hoesten en hoofdpijn. Bij griep voel je je vaak alsof je een complete workout hebt gehad, met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Gelukkig zijn deze kwaaltjes meestal onschuldig en ben je na één tot drie weken zonder behandeling weer beter. Let op: ouderen en mensen met een chronische ziekte hebben een grotere kans op ernstige klachten bij griep.

 

Hoe verspreiden griep en verkoudheid zich?

Virussen zijn de boosdoeners achter griep en verkoudheid, en ze houden zich schuil in de neus en keel. Ze worden verspreid via praten, hoesten, niezen en handen. Denk hierbij ook aan indirecte verspreiding, zoals via deurknoppen en speelgoed. Vooral in slecht geventileerde ruimten met veel mensen, zoals winkels, treinen, bussen, scholen en kinderdagverblijven, loop je een groter risico op besmetting.

 

Tips om de kans op griep en verkoudheid te verkleinen:

Houd je hand, elleboog of een zakdoek voor je mond en neus bij niezen of hoesten.

Nies of hoest niet in de richting van anderen.

Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na éénmalig gebruik in de vuilnisbak.

Was regelmatig je handen met water en zeep, vooral voor het eten en na hoesten, niezen of snuiten. Zorg ervoor dat je handen goed en hygiënisch droog zijn.

Maak deurknoppen en dergelijke regelmatig schoon, was beddengoed en stoffen speelgoed op 60°C.

Ventileer woon- en slaapruimten goed, laat ventilatieroosters altijd iets open of zet het raam op een kier (met anti-inbraakstang of slot).

 

Verkoudheid: wat kun je verwachten?

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel en bijholten, veroorzaakt door een virus. Het slijmvlies zwelt op en produceert meer snot, wat resulteert in klachten als een verstopte neus, snotneus, verminderd ruiken, niezen, hoesten, keelpijn, heesheid, koorts en zelfs oorpijn.

 

Wat kun je zelf doen tegen verkoudheid?

Stomen: Verlicht je klachten door 3 keer per dag een kwartier te stomen, bijvoorbeeld boven een kom heet water.

Zout water in de neus: Gebruik neusdruppels met zout water om een verstopte neus te verhelpen.

Snuiten: Snuit je neus niet te hard om snot in de bijholten te voorkomen.

Niet roken: Roken verlengt klachten; stoppen met roken versnelt het herstel.

Hoe voorkom je anderen te besmetten?

Houd afstand van anderen.

Nies en hoest in je elleboog.

Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze gelijk weg.

Was regelmatig je handen, ook na gebruik van een papieren zakdoekje.

Was kopjes, glazen en bestek goed af.

 

Medicijnen bij verkoudheid?

In de meeste gevallen zijn medicijnen niet nodig. Neusdruppels of neusspray met xylometazoline kunnen helpen bij een verstopte neus, maar gebruik ze niet langer dan een week om beschadiging van het slijmvlies te voorkomen. Antibiotica helpen niet tegen verkoudheid, omdat ze alleen effectief zijn tegen bacteriën, niet tegen virussen.

 

Wanneer contact opnemen bij verkoudheid?

Voor een gewone verkoudheid hoef je niet direct naar de huisarts. Neem echter wel contact op als je snel of moeilijk ademt, een piepend of gierend geluid maakt bij het ademen, je steeds zieker voelt, je klachten na enkele weken niet verminderen, je twijfelt over de oorzaak van de klachten, je langer dan 5 dagen koorts hebt (boven de 38°C via de anus gemeten), of je na een paar dagen opnieuw koorts krijgt.

 

nieuwsafbeelding